utworzone przez Beata Ruszkowska | paź 7, 2019
1 października uczniowie klas trzecich udali się na wycieczkę do rezerwatu przyrody Królewskie Źródła. Ochroną objęto tu dolinę Zagożdżonki z obfitymi źródliskami i otaczającymi ją lasami. Dzieci obserwowały meandry rzeki i roślinność wyrastającą na jej brzegach. Pani przewodniczka pokazała im miejsca zamieszkane przez bobry, wskazała warstwy lasu, opowiadała o zwierzętach zamieszkujących te tereny. Uczniowie dowiedzieli się, że na terenie rezerwatu odnotowano ponad dwieście gatunków roślin, w tym wiele chronionych: wawrzynek wilczełyko, lilię złotogłów, skrzyp olbrzymi, bluszcz pospolity, widłak jałowcowaty. Chętni mogli napić się wody ze źródła, z którego podobno sam król Władysław Jagiełło zaspokajał pragnienie. Po przejściu ścieżki ekologicznej dzieci smażyły kiełbaski nad ogniskiem, a po posiłku był czas na zabawy. Jesienna aura sprzyjała wycieczkowiczom, co dodatkowo wpłynęło na ich wyśmienite humory. Foto>>
utworzone przez Beata Rybińska | paź 7, 2019
2 października 2019 roku uczniowie klasy 5a w szczególny sposób uczcili Dzień Chłopaka. Spędzili czas w parku trampolin JumpWorld. Ta coraz bardziej popularna forma aktywności fizycznej dostarczyła uczestnikom wycieczki wielu niezapomnianych wrażeń. Po profesjonalnej rozgrzewce pod okiem instruktora, uczniowie mieli czas do indywidualnego wykorzystania. foto>>
utworzone przez Beata Rybińska | paź 4, 2019
W tym roku uczniowie klas 4 – 7 Dzień Chłopaka spędzili na łonie przyrody. Postanowiliśmy skorzystać z ładnej pogody i nacieszyć oczy piękną o tej porze roku Puszczą Kozienicką.
Wyruszyliśmy autokarami o godzinie ósmej. Dotarliśmy na miejsce w doskonałych humorach. Czekali tam na nas animatorzy z Fundacji Aktywni Kreatywni, którzy zadbali o to, by nikt się nie nudził. Na dobry początek zaproponowali zabawy integracyjne, które wszystkim się podobały. Po nich nastąpił najważniejszy punkt imprezy – Autorska gra terenowa o Królewskich Źródłach. Wszyscy uczestnicy dzielnie walczyli w różnorodnych konkurencjach, aby zdobyć talon na pizzę dla całej klasy. Należało wykazać się umiejętnościami i wiedzą między innymi z przyrody, języka polskiego , logicznym myśleniem oraz pracą zespołową. Wygrała klasa 4b. Potem mogliśmy wymienić się swoimi wrażeniami przy pysznych kiełbaskach upieczonych na ognisku. Szkoda tylko, że czas tak szybko płynie i trzeba było wracać do szkoły. foto>>
utworzone przez Beata Rybińska | paź 4, 2019
W tym roku uczniowie klas 4 – 7 Dzień Chłopaka spędzili na łonie przyrody. Postanowiliśmy skorzystać z ładnej pogody i nacieszyć oczy piękną o tej porze roku Puszczą Kozienicką. Wyruszyliśmy autokarami o godzinie ósmej. Dotarliśmy na miejsce w doskonałych humorach. Czekali tam na nas animatorzy z Fundacji Aktywni Kreatywni, którzy zadbali o to, by nikt się nie nudził. Na dobry początek zaproponowali zabawy integracyjne, które wszystkim się podobały. Po nich nastąpił najważniejszy punkt imprezy – Autorska gra terenowa o Królewskich Źródłach. Wszyscy uczestnicy dzielnie walczyli w różnorodnych konkurencjach, aby zdobyć talon na pizzę dla całej klasy. Należało wykazać się umiejętnościami i wiedzą między innymi z przyrody, języka polskiego , logicznym myśleniem oraz pracą zespołową. Wygrała klasa 4b. Potem mogliśmy wymienić się swoimi wrażeniami przy pysznych kiełbaskach upieczonych na ognisku. Szkoda tylko, że czas tak szybko płynie i trzeba było wracać do szkoły. foto>>
utworzone przez Beata Ruszkowska | paź 3, 2019
Wszyscy wiedzą, że warzywa i owoce są pełne witamin i warto je zjadać. Ale uczniowie klasy 1a przekonali się, że dary jesieni są też świetnym materiałem, z którego można wyczarować nawet … kukiełki. Dzieci wykazały się sporą wyobraźnią i kreatywnością – w klasie pojawiły się zabawne postacie i figurki zwierząt. Foto>>
utworzone przez Beata Ruszkowska | paź 1, 2019
Z okazji Dnia Chłopaka uczniowie klasy 3c udali się do manufaktury Sama Słodycz na warsztaty ręcznego wytwarzania słodyczy. Dzieci mogły powąchać naturalne barwniki i aromaty, które dodawane są do karmelu, a także zobaczyć, jak gorąca karmelowa masa wylana na granitowy blat zyskuje cudowny zapach, słodki smak oraz bajeczny kolor. Chłopcy wybrali do lizaków smak Coca-Coli i kilka pięknych kolorów. Z pomocą Pań prowadzących warsztaty, dzieci wykonały własnoręcznie śliczne lizaki, które zapakowały w folię i zawiązały wstążeczkami. Na zakończenie zajęć odbył się konkurs, w którym nagrodami były oczywiście słodkości. Foto>>