III Festiwal Żywności zgromadził Naszą Szkolną Społeczność w dniu 27 X 2014 roku. W tym roku przebiegał on pod hasłem: Owoce, warzywa i sił nam przybywa. Jak zawsze Festiwal nawiązał do Światowego Dnia Żywności, który odbywał się pod hasłem: Nie marnujmy owoców i warzyw. Cieszymy się, że wśród Naszych Gości była Koordynator pozyskiwania i zbiórek żywności, Koordynator wolontariatu Banku Żywności Pani Anna Głogowska, która przybliżyła nam misję Banków Żywności, zachęciła również do pracy wolontariackiej na rzecz Banku Żywności. Spotkanie z Panią Anną zakończyło się złożeniem przysięgi przez Naszych Uczniów, że nigdy nie będą wyrzucać chleba. W ten sposób uczynimy pierwszy krok w kierunku niemarnowania żywności.
Wśród Naszych Gości były Panie: Danuta wraz z córką Katarzyną z Piekarni Wojcieszek. Dzięki hojności serc Pań, nasz Festiwal jak zawsze był bogaty w smaczne a przede wszystkim zdrowe, produkowane na naturalnych zakwasach pieczywo. Pani Katarzyna głosem pełnym wzruszenia wydeklamowała fragment wiersza Cypriana Kamila Norwida – Moja Piosnka. Używając bardzo solidnych argumentów apelowała o szacunek do chleba. Uczniowie przyrzekli, że będą dzielić się nadwyżkami kanapek i w ten sposób będą mieli swój udział w niemarnowanie żywności.
W czasie Festiwalu Żywności przeprowadzono rozgrywki pomiędzy klasą 5a i 5b. Drużyny zmierzyły się z pytaniami sprawdzającymi wiedzę na temat owoców i warzyw, ale nie zabrakło też zadań praktycznych. Zawodnicy kroili ogórka na jak najcieńsze plasterki, zapewniając w ten sposób sobie największą liczbę punktów. Klasa 5a pokroiła 78 plasterków, a 5b aż 90 plasterków. Dużo zabawy było, kiedy uczestnicy mieli odgadnąć, co takiego tajemniczego kryje w sobie torebka Pani Jesieni. Mogli sugerować się tylko dotykiem. To zadanie okazało się trudne. Klasa 5a uznała, że jest to majeranek, a 5b sugerowała, że jest to kokos. Prawda okazała się jak zawsze prosta – zamieszanie sprawił… seler.
Drużyna klasy 5b zwyciężyła w tej konkurencji, zdobywając srebrne jabłka.
Festiwal Żywności został poprzedzony udostępnieniem testu: Czy wiesz, jakie źródło witamin jesz? sprawdzającym wiedzę na temat wartości odżywczych owoców i warzyw. Zwycięzcą został Wojciech Sołśnia, uczeń klasy 5a, który bezbłędnie odpowiedział na 15 pytań. Jako drugi nadesłał bezbłędne odpowiedzi Marcel Myrta, uczeń klasy 5b. Zwycięzca I miejsca uzyskał dynię – olbrzymkę, a zdobywca II miejsca – srebrne jabłka.
Miłym akcentem Festiwalu było wręczenie Dyplomów Szefa Kuchni – Uczniom, którzy nadesłali przepisy do Naszej Szkolnej Książki Kucharskiej. To już III tom, w którym znalazły się przepisy bazujące na owocach i warzywach.
Na zakończenie Festiwalu uczniowie zostali poczęstowani pieczywem z piekarni Wojcieszek i jabłkami z Gospodarstwa Sadowniczego pana Waldemara Rutki z Nowego Kłopoczyna.
Zapraszamy do obejrzenia krótkiej relacji w TV DAMI:
http://www.youtube.com/watch?v=Tci2vS3nc18&list=PLQbZ0-2yrYUgJJV2W9j5gouxDKJMuoCvO&index=6