Boże Narodzenie to niezwykle magiczny czas, nakazujący by spędzać go w gronie bliskich, życzliwych osób. Poddaliśmy się temu nakazowi i wzorem roku ubiegłego spotkaliśmy się na warsztatach artystycznych: Kreatywni to My, które odbyły się 16. grudnia br.
Liczba uczestników była większa niż w roku ubiegłym, co naprawdę nas ucieszyło.
Wśród naszych Gości były Panie: Redaktor Polskiego Radia – Anna Orzeł, Danuta Wojcieszek – właścicielka piekarni wraz z przeuroczymi wnukami, a także Telewizja Dami z redaktorem: panem Pawłem Sochalskim i operatorem kamery – panem Sławomirem Prusińskim.
Warsztaty piernikowe rozpoczęliśmy od krótkiego wstępu o tradycji wypieku tego charakterystycznego, bożonarodzeniowego ciasta. Wiadomo, że do Polski piernik dotarł około XVIII wieku i pojawił się najpierw w Krakowie, potem dopiero w Toruniu i Gdańsku, czyniąc te miasta ośrodkami najbardziej znanymi z wypieku. Piernik to ciasto, które jest mieszaniną mąki, jaj, miodu i przypraw korzennych: kardamonu, lawendy, imbiru. To właśnie dzięki bogactwu smaku, aromatu tych przypraw piernik wziął swoją nazwę od słowa pierny, czyli pieprzny. To ciasto jest symbolem dostatku i szczęścia. My to szczęście pomnożyliśmy, bo znaleźliśmy się w gronie niezwykle miłych, sympatycznych ludzi, którzy potrafili roztoczyć niezwykle radosną, rodzinną atmosferę, charakterystyczną dla Świąt Bożego Narodzenia. Uczestnicy warsztatów realizowali się na stanowiskach formowania pierników, dekorowania i ich pakowania. Celem warsztatów było ukazanie, że tradycja wspólnych spotkań i wypieku ciast jest nadal żywa, a prezenty nie muszą drogo kosztować. Możemy je przygotować sami, czyniąc je bardziej wartościowymi. Pokazaliśmy jak dekoracyjnie zapakować pierniki, by potem wręczyć je swoim bliskim.

foto>>

relacja w TV Dami>>

Organizatorzy:
Katarzyna Albekier
Maria Dusińska
Monika Witkowska
Iwona Wójcik

error: Prosimy nie kopiować.